Медиите го насадиха, но не нарочно и не стана веднага. Получи се нещо като неочакван вторичен ефект- на принципа "къде го чукаш, къде се пука". След това, обаче колелото се завъртя и набра скорост. И сега вече медиите носят огромна отговорност за демонизирането на исляма.
Уважаема Дилмана!
Аз изпитвам голямо уважение към тебе, като личност! Като професионалист не мога да те критикувам, защото не съм специалист, но ми харесва написаното от тебе. Смятам, че си почтена личност и това по моята ценностна система е много важно качество. Искам да ти припомня думите на една дама от българския екран-Нери Терзиева. Тя в едно интервю казваше, че водещият на едно телевизионно предаване трябва да си дава сметка, че пред екрана има човешки същества. След атентатите в Ню Йорк много хора си ДАДОХА сметка за това, което ще причинят на същата онази публика, без необходима култура(религиозна, историческа, географска, и т.н.). Не ми казвай, че ти вярваш, че някой е изсипал милиони за телевизионно време, защото не ми се иска да вярвам, че си толкова заблудена.
То не беше с цел да демонизират исляма, а защото това, което се случи беше изключително шокиращо, още повече, че ако си спомняш поне една от телевизиите вече беше там, когато вторият самолет се вряза във втората кула. Всичко това, пожарът, скачащите от кулата хора, срутването на кулите, ударът по Пентагона, трагедията на пътниците в самолетите и на служителите в двете кули, драмата на техните семейства, загиналите пожарникари...всичко това нямаше как да не развълнува хората. Много добре си спомням ужаса,който самата аз изживях. Всичко беше толкова потресаващо, че прикова зрителите от цял свят пред екарана и медиите естествено се възползваха от това. Но в началото нямаше никакво антимюсюлманско настроение, напротив. Не забравяй,че веднага след атентатите имаше точно обратния опит - да се възпре евентуална масова истерия и опит за саморазправа с всеки случайно срещнат мюсюлманин на улицата. Буш дори отиде в джамия. И за честта на медиите, те удържаха положението в началото, но после различни фактори - най-вече глуповатата реплика на Буш за войната между цивилизациите, постепенно тласна нещата в тази посока. Русия също. По това време тя бе критикувана за войната в Чечения и след атентаите, този престъпник Путин се възползва от глупостта на Буш и го убеди, че той (Путин) също воюва с терористите Така че антимюсюлманските настроения не са част от някакъв сценарий, ако това намекваш.
Нпротив, преди това САЩ помогна на мюсюлманите в Югославия.
Всъщност, в момента ислямът се демонизира, защото той е под светлината на прожекторите.
Но преди това помниш ли кой беше на мушката? Америка. Имаше много силни антиамерикански настроения в Европа. По-яростни дори и от истерията сега с мюсюлманството.
Така че нищо ново под слънцето. След евреите, ромите, християните, немците, американците, дойде ред и на мюсюлманите да бъдат очерняни. Просто тоя свят явно не може без общ враг.